Ugrás a fő tartalomra

ENYÉSZET ELLENI MŰVÉSZET | Utcaképek 9.

Az Utcaképekben a hétköznapok apró rezdüléseinek rögzítését olvashatjuk minden szerdán. 






Utcakép 9

Valahányszor kikövezett úton járok, mindig bosszankodom, hogy a kövek közt néhol egy-két gizgaz üti fel a fejét. Mennyivel szebb lenne, ha nem nőnének holmi gyomok a szépen kiépített utak kellős közepén, ahol nincs helye az ilyesminek. Szép a zöld, de nem a macskaköves út kellős közepén. Mindig így tekintettem ezekre az apró növényekre, de ma először megbocsátottam nekik. Most persze jöhet a jogos kérdés, hogy ugyan miért? Hiszen az ablaküvegen át beköszönő labdához, vagy a csendet megtörő féknyikorgáshoz hasonlatos hívatlan vendégek ők.

Ebben persze van igazság, na de ma úgy csavarodtak a gondolataim, hogy ujjbegynyi vándorként néztem rájuk. Hiszen azok is. Követik az egyetlen biztos pontot: a fényt, (Jójó… tekintsünk el a tápanyagoktól, a víztől és a hasonló csekélységektől.) és megtalálják az útjukat. Ki tudja, milyen mélyről kúszhatnak fel idáig és mégis képesek eljutni eddig. (Az megint más kérdés, hogy a hozzám hasonló emberek, gondosan kitépdelik őket előbb vagy utóbb.) Azt hiszem, hogy ezeknek a növénykéknek a kitartása és céltudatossága becsületre méltó, sokat tanulhatnánk tőlük. 

Gondoljuk csak végig! Mi előttünk is bizonyosan ott lebeg egy-egy cél, amelyet törekszünk elérni. Legyen ez egy új szokás bevezetése, vagy éppen egy régi kiölése, nem számít. Vígan haladunk, ám egyszer csak nehézségbe ütközünk. (például leaszfaltoznak, ha ragaszkodunk a növény-metaforához.) Ilyenkor hajlamosak vagyunk hagyni az egészet úgy, ahogy van. Itt lép le a gazunk a jól kitaposott emberi ösvényről, amely hazavezet a megszokotthoz. Ő keres magának egy másikat és szépen kimászik a fényre. Talán, ha mi is emlékeztetnénk magunkat a célunkra, nem fordulnánk vissza, hanem elérnénk, amit akarunk. 

Ez a gondolat segített megbocsátani az utcán látott gyomoknak. Miután ezt a leckét megtanultam tőlük, persze lehajoltam és kitéptem őket a kövek közül, hiszen azért az ő eljárásuk sem tökéletes, mégiscsak belerondítanak a macskaköves utca képébe.

Megjegyzések