Ugrás a fő tartalomra

ENYÉSZET ELLENI MŰVÉSZET | Utcaképek 3.

Az Utcaképekben a hétköznapok apró rezdüléseinek rögzítését olvashatjuk minden szerdán, egy kis lendületet adva az egyre sötétedő, hideg, téli napokra. 




Utcakép 3

Egy fagyos decemberi délután szétnéztem a buszra várakozók közt. Öten álltunk ott. A megálló ülőhelyét egy idős bácsi foglalta el. Kezeit botján pihentette, közben ujjaival szüntelenül dobolt. Mellette egy általános iskolás fiúcska játszott a telefonján. Olyannyira elmerült a játék nyújtotta élvezetekben, hogy észre sem vette, amikor kiesett a kesztyűje a kabátzsebből. A kiépített megálló üvegfalát egy egyetemista korú lány támasztotta, fülében fehér fülhallgatóval, közben lába alig észrevehetően mozgott a zeneritmusára. A megállótól nem messze egy fiatal fiú dohányzott, mióta megérkeztem a második szálra gyújtott rá, de alatta a hamuszürke hó több cigarettáról árulkodott.

A karácsony előtti időszak minden körben a várakozás ideje, sorban állunk az ajándékokért, a piacon az ünnepi vacsora hozzávalóiért. Az ember a várakozás perceit hajlamos pótcselekvésekkel tölteni, hogy elüsse a rászabaduló időt, így ezek a hetek is csak elröppennek nyomtalanul a feje felett. Talán most, advent ideje alatt mégis meg kellene pihennünk, és újragondolni, hogy mit is jelent nekünk ez a várakozás. Mire várunk?

Két fénycsóva tűnt elő a ködből. Abbamaradt minden dobolás, tánc és játék. Mindannyian felszálltak a járműre. Megszólalt az ajtók záródását jelző éles hang, majd tovarobogott a szürkületben a busz. Az együtt eltöltött negyed óra várakozásból csupán a csikkből felszálló füst maradt, lassan az is szertefoszlott.

Megjegyzések